ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

Sevgili Veliler,

2018-2019 Eğitim Öğretim yılında çocuklarınız 1. Sınıfa başlayacaklar. Bir çocuğun okula hazır olması akademik ve duygusal olgunluğunun yeterli olup olmamasına bağlıdır. Çocuğunuzun 1. Sınıfa hazır olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.  Bu yazıyı size elimizden geldiğinde yardımcı olabilmek adına hazırladık.

Sevgili Veliler,

2018-2019 Eğitim Öğretim yılında çocuklarınız 1. Sınıfa başlayacaklar. Bir çocuğun okula hazır olması akademik ve duygusal olgunluğunun yeterli olup olmamasına bağlıdır. Çocuğunuzun 1. Sınıfa hazır olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.  Bu yazıyı size elimizden geldiğinde yardımcı olabilmek adına hazırladık.

İlkokula başlayacak çocukların hangi becerileri kazanmış olması gereklidir? Çocuğunuzun ilkokula başlamaya uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Özbakım becerileri: Tuvaletini yalnız başına yapabilir, elbiselerini ıslatmadan yüzünü yıkayıp, kurulayabilir,  dişlerini fırçalayabilir, kendisi yemek yiyebilir, düğmelerini ilikleyip çözer, kendi başına giyinip soyunabilir. Defteri, çantası, ceketi gibi kendi eşyalarına sahip çıkabilir, toplayabilir.

Sosyal- duygusal gelişim: Kurallara uygun davranışlar sergileyebilir, arkadaşlık başlatabilir ve sürdürebilir, belli ölçüde gerilim ve öfkeyle baş edebilir, bir oyun için gerekli kuralları anlayabilir, sırasını bekleyebilir, sosyal kuralların nedenlerini anlayabilir.

İnce motor -küçük kasların motor gelişim: Çocukların yazı yazabilmesi için ince motor becerilerinin gelişmesi gereklidir.1′den 10′a kadar rakamları kopya edebilir, daire, kare, dikdörtgen, üçgen şekillerini çizebilir, dikey, yatay, eğik, eğri çizgileri çizebilir, kopya edebilir, şekillerin sınırını taşırmadan boyayabilir, baş, vücut, kollar, bacaklar, ağız ve gözlerden oluşan insan çizimi yapabilir, su gibi akıcı maddeleri bir kaptan diğerine boşaltabilir,  verilen sıralamaya göre(renk, büyüklük gibi..) ipe boncuk dizebilir.

Kaba motor- büyük kasların motor gelişimi: 5 kez üst üste sekerek sıçrama hareketi yapabilir, öne doğru takla atabilir, kendine atılan küçük bir topu elleriyle tutabilir.

Bilişsel Gelişim; Algılama, dil ve kavram alanındaki gelişimleri içerir.

1.Algılama gelişimi:10-12 kadar ana ve ara rengi tanır ve bunları eşleştirebilir,1 den 20′ye kadar olan rakamları tanıyabilir, dokunarak nesneleri sayabilir, sıra ile haftanın günlerini sayabilir, aynı anda birbirini takip eden 2-3 emri yerine getirebilir.(“Suyu mutfaktan al, sonra bana getir ve yanıma otur” gibi), anlatılan bir öyküdeki detayları hatırlayabilir, sebep -sonuç ilişkilerini kurabilir.

2.Dil gelişimi: Adını soyadını söyleyebilir, ailedeki kişilerin isimlerini söyleyebilir, niçin sorusunu açıklayarak cevaplayabilir, geçmiş şimdiki ve gelecek zaman ile ilgili konuşurken kelimeleri (dün, bugün, yarın) doğru kullanır, dilbilgisi kurallarına uygun konuşur, zıt anlamlı kelimeleri söyleyebilir(şişman-zayıf, sert-yumuşak ağır-hafif, gece-gündüz ).

3.Kavram gelişimi ölçütleri: Büyük- küçük kavramlarını, sağını, solunu bilir, nesneleri büyüklük, genişlik ve uzunluk özelliklerine göre sınıflandırabilir.

BİRİNCİ SINIFA KAYIT YAŞI BİLGİSİ

DOĞUM AYI

EYLÜL 2018 İTİBARİYLE KAÇ AYLIK OLACAK

KAYIT DURUMU